Dezinfekcija

Dezinfekcija je proces koji se sprovodi na predmetima i u prostorima na kojim je potrebno eliminisati patogene mikroorganizme ili inhibirati njihovo dejstvo. Kod nas je najzastupljenija hemijska dezinfekcija upotrebom dezinficijenasa koji uništavanjem ili oslabljivanjem mikroorganizama sprečavaju njihovu sposobnost inficiranja ljudskih ili životinjskih organizma i širenje zaraznih bolesti.

U praksi postoje tri osnovna razloga za sprovođenje mera dezinfekcije, prvi i najčešći je preventivna dezinfekcija, koja se sprovodi da ne bi došlo do širenja mikroorganizama na ciljanom području; drugi razlog je neophodnost dezinfekcije kod već proširene zaraze i primenjuje se na prostoru i na predmetima koji su bili u kontaktu sa zaraženim organizmima i sprovodi se kontinuirano do god zaraza traje. Treći oblik dezinfekcije u odnosu na vreme njenog sprovodjenja predstavlja završnu dezinfekciju, kojoj se pristupa po prestanku zaraze i sprovodi se jednokratno tako što se svi predmeti i objekti koji su bili u kontaktu sa obolelima detaljno dezinfikuju.

Pre otpočinjanja dezinfekcije neophodno je pripremiti prostor koji će biti tretiran. Važno je ukloniti razne fizičke nečistoće. izvršiti sanitarno pranje vrućom vodom i po isušivanju prostora sprovesti dezinfekciju odgovarajućim preparatima. Preparati za sprovođenje dezinfekcije treba da budu kao prvo registrovani i odobreni za upotrebu tj. da nisu škodljivi za ljude koji borave i rade u okolini, da nisu agresivni za materijal na koji se nanose, da su prijatnog mirisa i što im je osnovna karakteristika da budu izabrani tako da deluju na što širi spektar mikro organizme koje je potrebno eliminisati.

Nanošenje sredstva za dezinfekciju vršimo klasičnim ručnim atomizerima, motornim atomizerima, ULV aerosol aparatima-zamagljivačima koji proizvode izuzetno sitne čestice (prečnika od 10 do 60 mikrometara), koje stvaraju maglu pa se veoma dobro hvataju i prodiru i u najsitnije pore na prostoru i predmetima koji su predviđeni za dezinfekciju.

Pozovite nas, biće nam zadovoljstvo da vaš prostor učinimo bezbednim za život i rad.

patogeni mikroorganizmi virusi

Mikroskopski prikaz virusa

patogeni mikroorganizmi bakterije

Mikroskopski prikaz bakterija

EKO VITA – DEZINSEKCIJA DEZINFEKCIJA DERATIZACIJA